LETS Ruilkring Harderwijk

LETS Harderwijk

Wat houdt LETS in?

LETS staat voor: Lokaal Economisch Transactie Systeem en is een begrip dat in 1982 is bedacht door de Canadees Michael Linton.
In Nederland zijn er een groot aantal ruilkringen, meestal in grotere (studenten)steden. Sinds 15 jaar is er in Harderwijk een eigen ruilkring, iets om trots op te zijn!

Ons motto: we zijn allemaal mensen met talenten waarmee we van betekenis zijn voor de samenleving. Jouw talent en tijd is goud waard. Tijd en talent zijn van grotere waarde dan geld: dat vinden we allemaal.
In de Ruilkring Harderwijk brengen we die gedachte in de praktijk door het ruilen van diensten en spullen. We betalen elkaar met spatten.


Voordelen van de ruilkring voor jou

Besparen en delen:
Door lid te zijn van LETS Harderwijk kun je geld besparen: je betaalt met spatten en niet met euro’s.
Reparatie van spullen wordt ‘betaalbaar’ omdat je geen hoog arbeidsloon hoeft te betalen.
En door bijvoorbeeld een heggenschaar te lenen, hoef je deze niet zelf te kopen.

Je talenten inzetten:
Ons principe: iedereen heeft een talent. Boekhoudkundige hulp of een taart bakken worden allebei met hetzelfde ‘uurloon’ betaald.
Ruilkring Lets Harderwijk biedt je de mogelijkheid om datgene te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En anderen voor jou te laten doen waar zij goed in zijn!

Leren hulp te vragen:
In de ruilkring leer je hulp te vragen. De meeste mensen vinden dat lastig – in de Ruilkring is het heel gewoon. Het is wel van belang dat je die ander leert kennen, zodat je weet wie jou kan helpen.
De website – zie ledengedeelte – helpt je daarbij met een vraag- en aanbodsysteem.

Je leert anderen kennen:
Door elkaar te helpen en te vragen, bouw je aan een netwerk in Harderwijk. Er zijn al genoeg mooie vriendschappen ontstaan in de Ruilkring.

De ruilkring helpt jou te ontspullen:
Toe aan een opruiming of iets nieuws? Je kan je mooie oude spullen ruilen. Je hoeft ze niet weg te doen of weg te brengen naar de kringloop. Eens per jaar houdt de Ruilkring een ruilbeurs.


Voordelen van de ruilkring voor de samenleving

Lokaal geld:
Spatten worden gebruikt als ruilmiddel voor het ruilen van spullen en diensten. Elk lid is gelijkwaardig, elke dienst is gelijkwaardig.
Het ruilmiddel is niet gebaseerd op het economische systeem van vraag en aanbod, maar op de tijd die met de dienst gemoeid is.
Eén spat staat gelijk aan een kwartier werk. Ongeacht hoe zwaar of moeilijk de klus is. Dit ruilen hoeft niet met dezelfde persoon.

Duurzaamheid:
Door lid te worden van LETS Harderwijk vind je hulp dichtbij, in je eigen directe omgeving.
Door hulp en advies kun je bijvoorbeeld meer doen met minder energie of nieuwe mogelijkheden ontdekken met je huidige garderobe.
Hergebruik van spullen wordt gemakkelijker, omdat je deze binnen de groep kunt aanbieden.