Hoe werkt het?

Diensten ruilen

Een voorbeeld:
Evelien heeft een fiets met een lekke band. Zij vraagt Bas om de band te plakken. Bas is er drie kwartier mee bezig en Evelien betaalt hem hiervoor drie spatten.

Bas moet een sollicitatiebrief schrijven maar is hier niet handig in. Hij vraagt Sonja om hem te helpen. Samen maken ze in anderhalf uur tijd een prachtige brief, waarvoor Soja zes spatten bij Bas in rekening brengt.
Evelien heeft inmiddels alweer spatten verdiend door voor iemand een lekkere appeltaart te bakken...Goederen ruilen

Ook spullen worden geruild tegen spatten via de speciale ruilbeurs die elk jaar georganiseerd wordt, of gewoon via een berichtje aan de andere Lets-leden. De ruilers bepalen zelf hoeveel spatten ze het geruilde waard vinden.De spat is het betaalmiddel...

Een kwartier werken voor een ander is een spat. Dat houdt in dat een 'uurloon' altijd vier spatten is, ongeacht of dit accountantswerk is of ramen lappen. Want iedereen is gelijk....soms betaal je met euro's

Letsleden handelen niet helemaal zonder geld. Bijvoorbeeld waneer iemand een taart voor een ander lid bakt. De tijd die het kost, wordt in spatten verrekend. Voor de ingredienten kun je kiezen te betalen in spatten of met geld. Dat spreek je samen af.

Daarnaast is een deel van de contributie voor Lets Harderwijk in de vorm van geld. Dit is noodzakelij komdat er voor de vereniging altijd kosten gemaakt moeten worden. Zoals bijvoorbeeld voor de website of de huur van een ruimte. Een ander deel van de contributie is in de vorm van spatten.